udlandspraktik

Det kan du gøre efter din afsluttede ungdomsuddannelse 

Når du har afsluttet en ungdomsuddannelse – om det er en STX, HTX, HHX, en erhvervsuddannelse, eller noget helt andet -, er der mange ting du kan tage dig til. De fleste søger enten videre i uddannelsessystemet, eller går direkte videre til arbejde. Dit arbejde efter din ungdomsuddannelse kan også inspirere dig til en eventuel uddannelse, hvis du er interesseret i at uddanne dig videre efter din afsluttede ungdomsuddannelse. Der er også mulighed for at gå i praktik hos forskellige arbejdspladser eller institutioner efter din afsluttede ungdomsuddannelse – her kan du særligt få erhvervserfaring, og finde ud af hvad der passer til dig. Her kan du f.eks. overveje udlandspraktik. 

Sabbatår efter ungdomsuddannelse 

Mange tager et eller flere sabbatår efter deres ungdomsuddannelse, og det er der god grund til. Der er meget at hente ved at tage et par år væk fra skolebænken og hvad der nu skulle følge efter. Du kan følge dit sabbatår ud med mange ting, inklusiv arbejde og praktik, som allerede nævnt, men også rejser, højskoleophold, eller bare noget du altid har ville gøre, men ikke har haft tid til. 

Der er meget at finde ved at rejse til et andet land eller tage på udlandspraktik i løbet af dit sabbatår. Et længere ophold i udlandet kan give dig et friskt perspektiv på dit eget land og dit liv, og kan derudover også give dig sprogerfaringer, for ikke at snakke om en masse gode oplevelser. 

Arbejde efter din ungdomsuddannelse 

Mange får også deres første rigtige joberfaring efter afsluttet ungdomsuddannelse, f.eks. under deres sabbatår. Særligt hvis du har taget en gymnasial uddannelse, har du måske ikke fået det store at skrive på dit CV endnu. Her kan du oplagt finde dig et godt job i årene efter ungdomsuddannelse, om det bliver det første eller det tredje job, som kan hjælpe dig på vej til en fremtid efter ungdomsuddannelsen. 

Mange har måske også bare lyst til et job hvor de kan tjene penge til en lejlighed, en rejse, et højskoleophold, eller lignende. Her kan alle job jo nærmest passe sig, og man kan f.eks. arbejde i cafeer, i butik, som rengøring, eller noget helt andet. Der er mange muligheder når det kommer til job i dine sabbatår. 

Praktik og udlandspraktik 

Hvis du er interesseret i et praktikophold eller et ophold med udlandspraktik, kan du sagtens gøre det i løbet af dit sabbatår. Du behøver nemlig ikke være i gang med en videregående uddannelse for at være i praktik og lære af dygtige fagfolk fra første hånd. Der er mange fordele ved at tage i praktik, og du får et indblik i hverdagen med et arbejde, og kan se om det er noget for dig. I praktik vil du ofte blive tilknyttet dygtige mentorer, der vil hjælpe dig på vej, og møde dig på det niveau du kommer med.