Skab din helt egen, personlige stil med de rette gulvfliser


Modens tendenser skifter løbende, og det gælder ikke mindst inden for boligindretning. Nogle valg er nemmere at forny og tilpasse moden. En væg kan males i et snuptag, interiøret kan skiftes ud og skabe m.v. kan udskiftes. Det står til gengæld helt anderledes til med gulvbelægningen.

Ønsker du gulvfliser i køkkenet eller på badeværelset, er det relevant at tænke over, at du skal kunne se på dem i mange år fremover, da gulvfliser ikke er noget, man bare lige skifter. Det kan dog godt lade sig gøre som et gør-det-selv projekt. Det vil vi komme nærmere ind på i denne artikel.

Tidløse gulvfliser

Vælg gerne en stil, der er neutral og ikke skiller sig alt for meget ud, da disse særlige modetendenser har en tendens til kun at vare kortvarigt. Vil du gerne kunne indrette din bolig i forskellige farver, er det en god idé at vælge gulvfliser i en neutral farve, der passer til alt. Derved kan du nemt dekorere til alle årstidens sæsoner og højtider, uden det kommer til at se kikset ud, når gulvfarven ikke passer med alle dine dekorationer.

Sort, hvid og grå er toner, der går med alt. Det sorte gulv kan dog få rummet til at virke trangt og dystert. Det hvide får rummet til at virke stort, men det er til gengæld meget sart i farven. En oplagt mellemting vil være grå betonfliser. Disse fås i forskellige nuancer. Det kølige, rå look får rummet til at virke stort, lyst og åbent. Farven er praktisk i mange henseender. Den er ikke alt for sart, og så kan du dekorere med alt, uden det ser dumt ud. Giv den gs med de orange farver i efteråret, de røde farver i julen, de gule og lyse farver i foråret. Alle farver går perfekt med grå gulvfliser. Den grå farve passer også fortrinligt til den minimalistiske, skandinaviske stil.

Sådan lægger du selv gulvfliser

Det er naturligvis et ret stort projekt, når der skal lægges nye gulvfliser. Er du en rigtig handy man eller kvinde, kan du godt lægge dem selv. Der er dog nogle trin, der skal udføres, hvis ikke du ønsker skader på din bolig. Dette gælder særligt ved vådrum, hvor forkert anlægning af gulvfliser kan føre til omfattende vandskader og følgeskader deraf.

Start med at banke de gamle fliser op og fjern det gamle fliselim. Herefter skal der smøres primer på gulvet, så vådrumsmembranen har noget at hæfte godt fast i. Når det er tørt, påsmøres et dækkende lag vådrumsmembran. Dette sikrer, at vand ikke kan trænge ned i betonen og op igennem vægge og ind i tilstødende rum. Anvend kantforsejlingsbånd rundt langs kanten, så der ikke er nogle revner, vand kan trænge ind ad.

Påfør fliseklæb og der på de flotte betonfliser. Anvend kryds i fugerne til at få et ensartet look i gulvet. Vælge fugetykkelse og farve efter ønske. Dette glattes pænt ud med en svamp. Til slut skures gulvfliserne med citron syre for at få overskydende fugemasse væk. Du har nu et nyt, flot gulv.