stue belysning

Gode råd om belysning til stuen


Belysning er et enormt vigtigt aspekt i en enhver boligindretning. Der er ingen, der ønsker et dunkelt hjem, men det kan være svært at få den rette belysning til stuen. Grunden til at belysning er så vigtig en komponent i boligindretningen, er den rolle, belysningen spiller i forbindelse med at skabe stemning. Vi mennesker ved instinktivt, hvordan belysning påvirker en stemning. Det er et af hovedelementer i at aftenhygge for eksempel forbindes med nogle helt andre omstændigheder end en hyggelig morgen. På samme måde kan belysningen i et rum sige enormt meget om, hvilken stemning dette rum lægger op til. En rig belysning, er med til at skabe et rum, hvor man har lyst til at befinde sig i længere tid ad gangen. Hvis du bøvler med at finde måder, hvorpå du kan skabe en god og naturlig belysning til stuen, kan du læse med her, hvor du får de bedste og nemmeste råd om hvordan du gennem belysning skaber et hyggeligere areal i stuen.

Naturligt lys

Det naturlige lys, altså solens lys, er den vigtigste faktor i enhver stue. Det naturlige lys skaber en helt anden harmonisk fornemmelse end kunstigt lys som eksempelvis lamper og stearinlys skaber. Selvom det kunstige lys også kan være en vigtig faktor om aftenen, er det vigtigt at man i dagtimerne har mulighed for at udnytte solens lys. Vi mennesker har instinktivt behov for solens lys ligesom både dyr og planter har det. Solstrålerne indeholder d-vitamin, som er livsvigtigt for mennesker. Derfor er det i forbindelse med belysning til stuen enormt vigtigt at din stue er udstyret med rigeligt med vinduer. Vinduernes placering er også enormt vigtig, for hvis de eksempelvis kun lukker lys ind fra vest, får du meget lidt naturligt lys ind i stuen om morgenen og kan kun nyde godt af solens stråler, efter den har gået sin gang over himlens hvælving og søger mod vest i eftermiddags- og aftentimerne. Hvis du skal til at købe bolig eller lejlighed, er det derfor enormt vigtigt at du medregner vinduernes placering i dine overvejelser. Den bedste udnyttelse af solens lys, finder man i udestuer med store vinduespartier, disse kan dog blive enormt hede om sommeren, hvis ikke man lufter ud, men det er jo trods alt bare en god undskyldning for at få lidt frisk luft ind i huset, hvilket heller ikke skader nogen.

Lamper og lysestager

Det er klart, at ingen stue er komplet uden kunstigt lys af en eller anden slags. Med hensyn til belysning til stuen, bliver arealet kulmørkt, når solen er gået ned, hvis ikke du har investeret i kunstig belysning. Eftersom stuen er et af de mest anvendte rum i huset og et sted, hvor du kan regne med at ville bruge mange timer både om dagen og om aftenen, er det virkelig en god ide at anskaffe kunstig belysning, der kan være med til at skabe en behagelig stemning om aftenen. Husk dog at købe gode lampeskærme, så lyset bliver nedtonet og spredt og ikke er for skarpt at se på, dette skaber nemlig en ubehagelig belysning.