høreværn til børn

Sådan beskytter du dit barns hørelse

Børn har en mere sensitiv hørelse end voksne. Netop derfor er det endnu vigtigere at være opmærksom på, at deres hørelse er intakt. Her får du nogle råd til, hvordan du kan undgå høreskader hos både børn og babyer.

Køb høreværn til dit barn

Der er mange ting, der spiller en rolle for, hvorvidt et barn eller en baby får høreskader. Har du selv et barn, er det første og et af de nemmeste råd at købe høreværn. Høreværn til børn beskytter dem mod overstimulering og voldsomme lydindtryk. Du kan for eksempel finde høreværn til børn her: https://japebo.dk/hoerevaern-til-boern-og-babyer/. Særligt når de små poder er babyer, er hørelsen værd at være opmærksom på. Dog fortsætter sensitiviteten gennem hele barndommen.

Vær opmærksom på det, som du normalvis overser

Som forælder er det kun logisk, at du ønsker at være sikker på at undgå, at dit barn får høreskader. Dog er det nemt at lade de “farlige” lyde gå næsen forbi, simpelthen fordi de sjældent udgør samme risiko for voksne. Det er lyde som trafikstøj, koncerter og helt generelt hverdagslyde. Lyde fra store mængder mennesker, der snakker sammen, kan udgøre en risiko for høreskader hos børn. 

Det er relativt normalt at se høreværn til børn på børns hoveder til for eksempel koncerter. Selvom man sjældnere ser høreværn til børn i det generelle bybillede eller til større sammenkomster, skal det ikke afholde dig. Det vil kun være positivt, hvis du giver dit barn eller din baby høreværn til børn på oftere i dagligdagen.

Undgå at vænne dit barn til høj musik i høretelefoner

De vaner, som børn tilegner sig i den tidlige barndom, stammer typisk fra forældrenes ageren. Vil du undgå, at dit barn ender med at bruge høretelefoner med høj lydstyrke alt for ofte? Så bør du selv passe på med at gøre dette. Det vil desuden være godt for din egen hørelse at være forsigtig med lydstyrken. 

Sæt en begrænsning på tiden med høj lyd

I situationer, hvor man ikke selv kan styre, hvor længe det larmer, er høreværn til børn en praktisk ressource. Når der høres musik i højttalere eller høretelefoner, er det op til en selv, hvor længe det skal stå på. For at reducere sandsynligheden for, at dit barn får høreskader, kan du begrænse tiden, de må lytte til høj musik. Selvom de måske synes, du er en irriterende forælder at bede dem skrue ned, vil takken komme senere i livet. Den dag, de ikke har høreskader pga. deres sunde lyttevaner, er det alle kampene værd.

Ret din opmærksomhed mod lydene i dit barns hverdag

I institutioner og bag computerskærmen udsættes mange børn for alt for mange lydstimulanser. Det kan være svært at ændre på i institutionerne. Hertil vil høreværn til børn være et optimalt middel. 

Gamer dit barn meget, er det dog et sted, hvor I selv har indflydelse på udfaldet. Bed dem skrue lidt ned for lyden, for så vænner de sig hurtigt til et sundere lydniveau.